Jinekolojik Kanserler

Jinekolojik Kanserler | Minegül Eben - Hizmetler

Jinekolojik Kanserler

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının vajinaya bağlanan alt kısmı olan rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen bir kanser türüdür. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri, çoğu rahim ağzı kanserine neden olmada rol oynar. HPV’ye maruz kaldığında, vücudun bağışıklık sistemi tipik olarak virüsün zarar vermesini engeller. Bununla birlikte, insanların küçük bir yüzdesinde virüs yıllarca hayatta kalır ve bazı servikal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olan sürece katkıda bulunur. Tarama testleri yaptırarak ve HPV enfeksiyonuna karşı koruyan bir aşı yaptırarak rahim ağzı kanseri geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Erken evre rahim ağzı kanseri genellikle hiçbir belirti veya semptom üretmez. Daha ileri evre rahim ağzı kanserinin belirti ve semptomları şunları içerir:

  • İlişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra vajinal kanama
  • Ağır olabilen ve kötü kokulu sulu, kanlı vajinal akıntı
  • İlişki sırasında pelvik ağrı veya ağrı

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki sağlıklı hücreler DNA’larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiğinde başlar. Bir hücrenin DNA’sı, bir hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir.

Sağlıklı hücreler belirli bir hızda büyür ve çoğalır, sonunda belirli bir zamanda ölür. Mutasyonlar, hücrelere kontrol dışı büyümelerini ve çoğalmalarını söyler ve ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) oluşturur. Kanser hücreleri yakındaki dokuları istila eder ve bir tümörden ayrılarak vücudun başka yerlerine yayılabilir (metastaz yapabilir).

Rahim ağzı kanseri türleri nelerdir?

Sahip olduğunuz rahim ağzı kanseri türü, öngörülen tedavinizi belirlemenize yardımcı olur. Rahim ağzı kanserinin başlıca türleri şunlardır:

  • Skuamöz hücre karsinoması (non-melanom deri kanseri): Bu tip rahim ağzı kanseri, rahim ağzının vajinaya doğru uzanan dış kısmını kaplayan ince, düz hücrelerde (skuamöz hücreler) başlar. Rahim ağzı kanserlerinin çoğu yassı hücreli kanserdir.
  • Adenokanser (Adenokarsinom): Bu tip rahim ağzı kanseri, rahim ağzı kanalını kaplayan kolon şeklindeki glandüler hücrelerde başlar.

Bazen, her iki hücre tipi de rahim ağzı kanserine karışır. Çok nadiren rahim ağzındaki diğer hücrelerde kanser oluşur.

Rahim ağzı kanseri risk faktörleri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

  • Birden fazla cinsel partnerin olması: Cinsel partner sayınız ne kadar fazlaysa ve partnerinizin cinsel partner sayısı ne kadar fazlaysa HPV kapma şansınız o kadar artar.
  • Erken cinsel aktivite: Erken yaşta seks yapmak HPV riskinizi artırır.
  • Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE): Klamidya, bel soğukluğu, frengi ve HIV / AIDS gibi başka CYBE’lere sahip olmak, HPV riskinizi artırır.
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi: Bağışıklık sisteminiz başka bir sağlık durumu nedeniyle zayıflamışsa ve HPV’niz varsa, rahim ağzı kanseri geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.
  • Sigara içmek: Sigara, skuamöz hücreli rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunuruz?

Rahim ağzı kanseri riskinizi azaltmak için:

  • Doktorunuza HPV aşısını sorun:HPV enfeksiyonunu önlemek için aşı olmak , rahim ağzı kanseri ve HPV ile ilişkili diğer kanser riskinizi azaltabilir . Doktorunuza bir HPV aşısının sizin için uygun olup olmadığını sorun.
  • Rutin Pap testleri yaptırın: Pap testleri rahim ağzının kanser öncesi koşullarını tespit edebilir, bu nedenle rahim ağzı kanserini önlemek için izlenebilir veya tedavi edilebilirler. Çoğu tıbbi kuruluş, rutin Pap testlerine 21 yaşında başlamayı ve birkaç yılda bir tekrarlamayı önerir.
  • Güvenli seks yapın: Her cinsel ilişkide prezervatif kullanmak ve cinsel partner sayısını sınırlamak gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemek için önlemler alarak rahim ağzı kanseri riskinizi azaltın.
  • Sigara içmeyin: Sigara içmiyorsanız, başlamayın. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuzla konuşun.