NST (Non-Stress Test)

NST Non Stress Test

NST (Non-Stress Testi) Nedir?

NST (Non-stress testi), bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testtir. Stressiz bir test sırasında, bebeğin hareketlerine nasıl tepki verdiğini görmek için bebeğin kalp atış hızı izlenir. “Stressizlik” terimi, test sırasında bebeği strese sokmak için hiçbir şey yapılmamasını ifade eder. 26 ila 28 haftalık hamilelikten sonra NST yapılabilir. Bazı NST sonuçları, sizin ve bebeğinizin daha fazla izleme, test veya özel bakıma ihtiyacınız olduğunu gösterebilir. Stressiz test, sizin veya bebeğiniz için herhangi bir fiziksel risk oluşturmayan, invaziv olmayan bir testtir.

NST’de neye bakılır?

Bir bebeğin sağlığını doğumdan önce değerlendirmek için bir NST kullanılır. Stressiz bir testin amacı, kalp atış hızını ve bebeğinizin hareketlerine nasıl tepki verdiğini kontrol ederek bebeğinizin oksijen kaynağı hakkında faydalı bilgiler sağlamaktır. Test, daha fazla izleme, test etme veya doğum ihtiyacını gösterebilir. Normalde, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde aktif olan bir bebeğin kalbi daha hızlı atar. Bununla birlikte, bebeğin yeterli oksijen almaması gibi fetal hipoksi gibi durumlar bu yanıtı bozabilir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz NST önerebilir:

  • Belirli komplikasyonları olan çoğul gebelik
  • Tip 1 diyabet, kalp hastalığı veya hamilelik sırasında yüksek tansiyon gibi altta yatan bir tıbbi durum
  • Vade tarihinizden iki hafta sonra uzamış bir hamilelik (dönem sonrası hamilelik)
  • Önceki gebelikte komplikasyon öyküsü
  • Fetal hareketleri veya olası fetal büyüme problemlerini azaltan bir bebek
  • Rh (rhesus) duyarlılığı — tipik olarak ikinci veya sonraki bir hamilelik sırasında, kırmızı hücre antijen kan grubunuz Rh negatif ve bebeğinizin kan grubu Rh pozitif olduğunda ortaya çıkabilen potansiyel olarak ciddi bir durumdur .
  • Düşük amniyotik sıvı (oligohidramnios)

Doktorunuz, sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak, haftada bir veya iki kez ve ara sıra günlük olarak stres dışı testler yaptırmanızı önerebilir.

NST bebeğe zarar verir mi?

NST, sizin veya bebeğiniz için herhangi bir fiziksel risk oluşturmayan invaziv olmayan bir testtir. “Stressizlik” terimi, test sırasında bebeği strese sokmak için hiçbir şey yapılmamasını ifade eder. Stressiz bir test bebeğinizin sağlığı hakkında güvence sunabilirken, kaygıya da neden olabilir. Stressiz bir test, hiçbir sorun olmadığında bir sorunun var olduğunu öne sürebilir ve bu da daha fazla teste yol açabilir. Güven verici sonuçlar da geleceği öngörmez. Ayrıca, gebelik kaybı riskinin arttığı durumlarda NST sıklıkla tavsiye edilirkeN, testin faydalı olup olmadığı her zaman net değildir.

Nasıl Hazırlanırsın

Stressiz bir test tipik olarak özel bir hazırlık gerektirmez.

Ne Bekleyebilirsiniz

Stressiz bir test genellikle sağlık uzmanınızın ofisinde yapılır.

NST’ye girmeden önce ne yapılmalı?

NST  başlamadan önce kan basıncınızı ölçtüreceksiniz. NST sırasında bir sandalyeye uzanacaksınız. Test sırasında düzenli aralıklarla kan basıncınızı ölçtüreceksiniz. Doktorunuz veya sağlık ekibinizin bir üyesi, karnınızın çevresine fetal kalp atış hızını ölçen bir sensör yerleştirecektir.

NST kaç dakika sürmektedir?

Tipik olarak, NST 20 dakika sürer. Bununla birlikte, bebeğiniz hareketsizse veya uykudaysa, doğru sonuçlar elde etmek için, bebeğinizin aktif hale geleceği beklentisiyle testi 20 dakika daha uzatmanız gerekebilir.

NST sonuçları nasıl yorumlanır?

NST tamamlandıktan sonra,doktorunuz sonuçları sizinle hemen paylaşacaktır.

NST sonuçları dikkate alınır:

  • Normal (Reaktif); Hamileliğin 32. haftasından önce, bebeğinizin kalp atışı, 20 dakikalık bir süre içinde her biri en az 10 saniye olmak üzere iki veya daha fazla başlangıç seviyesinin belirli bir seviyesine yükselirse, sonuçlar normal (reaktif) olarak kabul edilir. Hamileliğin 32. haftasında veya sonrasında, bebeğinizin kalp atışı, 20 dakikalık bir süre içinde her biri en az 15 saniye olmak üzere iki veya daha fazla başlangıç seviyesinin belirli bir düzeyine yükselirse, sonuçlar reaktif olarak kabul edilir.
  • Reaktif olmayan; Bebeğinizin kalp atışı yukarıda açıklanan kriterleri karşılamıyorsa, sonuçlar tepkisiz olarak kabul edilir. Test sırasında bebeğiniz hareketsiz olduğu veya uykuda olduğu için reaktif olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Reaktif bir NST (nonstres testi), gereken gözlem süresinin uzunluğuna bakılmaksızın güven verici olarak kabul edilir. Bununla birlikte, test 40 dakikaya uzatılırsa ve bebeğinizin NST sonuçları reaktif değilse, doktorunuz bebeğinizin sağlığını daha fazla kontrol etmek için muhtemelen başka bir doğum öncesi testi yapacaktır. Örneğin:

  • Biyofiziksel profil; Biyofiziksel profil, NST ile bebeğinizin solunumunu, vücut hareketlerini, kas tonusunu ve amniyotik sıvı seviyesini değerlendiren fetal ultrasonu birleştirir.
  • Kasılma stres testi; bu test, rahminiz kasıldığında bebeğinizin kalp atış hızının nasıl tepki verdiğine bakar. Bir kasılma stres testi sırasında, yeterli uterus aktivitesi kendiliğinden oluşmazsa, intravenöz oksitosin verilebilir.

Fetüsün hareketsiz veya uykuda olmasının yanı sıra, reaktif olmayan NST sonucunun diğer olası nedenleri arasında oksijen azalması (fetal hipoksi), annenin sigara içmesi, annenin ilaç kullanması ve fetal nörolojik veya kardiyak anomaliler yer alır. Nadiren, NST sırasında, daha fazla izleme veya tedavi gerektiren bebeğin kalp atış hızıyla ilgili sorunlar tespit edilir. NST sonuçlarını doktorunuzla, bunların sizin ve bebeğiniz için ne anlama gelebileceğini detaylı olarak konuşabilirsiniz.