Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum | Minegül Eben - Hizmetler

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, bebeğinizin vajina yerine alt karnındaki cerrahi bir açıklıktan doğumudur.

Sezaryen hangi durumlarda yapılır?

Bir dizi durumda sezaryen doğuma ihtiyaç vardır. Bunlar bazen bebekle, bazen de anneyle ilgilidir.

Bebekle ilgili nedenler:

  • Anormal kalp hızı
  • Bazı makat pozisyonları dahil olmak üzere kötü pozisyon
  • Fetusta doğum için güvenli olmayan anormallikler

Anne/doğum süreci ile ilgili nedenler:

  • Yavaş veya zor ilerleme
  • Serviks genişlemiyor
  • Önceki sezaryen ve vajinal doğum tavsiye edilmez veya anne sezaryen sonrası vajinal doğum yapmayı tercih etmezse
  • HIV pozitif (viral yükü baskılamadan) veya aktif herpes enfeksiyonu
  • Plasenta, serviksi bloke edecek şekilde konumlandırılabilir. (plasenta previa)

Sezaryen güvenli midir?

Sezaryen çok yaygın bir cerrahi işlemdir ancak riskleri olabilir. Sezaryen ile doğan bebeklerin solunum problemleri olabilir, ancak bunlar genellikle çabucak çözülür. Vajinal doğuma göre annenin iyileşme süresi daha uzundur ve enfeksiyon riski daha fazladır. Rahminizde bir yara izi olduğunda, bir sonraki doğumunuz için özel hususlar vardır. Her ameliyatta olduğu gibi, ortaya çıkabilecek komplikasyonlar vardır. Örneğin, kesi veya rahim enfekte olabilir, kanama ve kan pıhtıları daha olasıdır, idrar yolu enfeksiyonları olabilir ve bağırsak fonksiyonu azalabilir.  Öte yandan zor bir vajinal doğum hem anne hem de bebek için ciddi yaralanmalara neden olabilir. Hangisinin en güvenli alternatif olduğu kararı dikkatli bir şekilde verilmelidir. Herkes için geçerli olan basit cevaplar yoktur. Doktorunuzla birlikte kararınızı kolaylaştırmak için riskleri ve faydaları tartışabilirsiniz.

Hangi durumlarda sezaryen tercih edilmeli?

Bazen sezaryen sizin veya bebeğiniz için vajinal doğumdan daha güvenlidir. Sağlık uzmanınız aşağıdaki durumlarda sezaryen önerebilir:

Bebek ilerlemiyorsa:  Gecikmiş bebek, bir sezaryenin en yaygın nedenlerinden biridir. Birkaç saat süren güçlü kasılmalara rağmen serviksiniz yeterince açılmıyorsa doğum eylemi gecikebilir.

Bebekle ilgili sorun: Doktorunuz bebeğinizin kalp atışındaki değişikliklerden endişe duyuyorsa, sezaryen en iyi seçenek olabilir.Bebeğiniz veya bebekleriniz anormal bir pozisyonda olabilir:  Doğum kanalına önce ayakları veya kalçaları giriyorsa (makat) veya bebek yan veya omuzdan önce (enine) yerleştirilmişse, bebeği doğurtmanın en güvenli yolu sezaryen olabilir.

Çoklu gebelik varsa: İkizleri taşıyorsanız ve önde gelen bebek anormal bir pozisyondaysa veya üçüz veya daha fazla bebeğiniz varsa sezaryen gerekebilir. Plasentanda bir sorun varsa: Plasenta serviksin ağzını kapatıyorsa (plasenta previa), doğum için sezaryen önerilir.

Sağlık sorunları: Kalp veya beyin rahatsızlığı gibi ciddi bir sağlık sorununuz varsa sezaryen önerilebilir. Doğum sırasında aktif bir genital herpes enfeksiyonunuz varsa, sezaryen de önerilir. Doğum kanalı sorunu: Doğum kanalını tıkayan büyük bir miyomunuz varsa, ciddi şekilde yer değiştirmiş bir pelvik kırığınız varsa veya bebeğinizin başının alışılmadık derecede büyük olmasına (şiddetli hidrosefali) neden olabilecek bir rahatsızlığınız varsa, sezaryen ameliyatına ihtiyacınız olabilir.

Daha önce sezaryen yaptıysanız: Rahim kesiğinin tipine ve diğer faktörlere bağlı olarak, genellikle bir VBAC denemek mümkündür. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sağlık uzmanınız tekrar bir sezaryen önerebilir.

Sezaryen sırasında ne olur?

Sezaryen doğum sırasında eşiniz ameliyathanede sizinle birlikte bulunabilir. Önünüzde neler olduğunu tam olarak görmenizi engelleyecek bir perde olacak. Genellikle siz veya eşiniz bebeğinizi doğduktan sonra kısa bir süre kucağınıza alabileceksiniz. Sezaryen için hazırlıklar, mesaneye bir kateter yerleştirilmesini ve intravenöz (IV) bir hattın yerleştirilmesini içerir. Genellikle ağrı kesici epidural veya spinal anestezi ile sağlanır, ancak bazen acil durumlarda genel anestezi kullanılır. Uyuştuğunuzda, doğum uzmanı cilt, yağ dokusu ve karın duvarından bir kesi yapılır. Daha sonra rahimde bir kesi yapılır ve bebek doğurtulur. Kesiler genellikle yataydır ancak dikey olabilir. Göbek bağı kesilip plasenta alındıktan sonra eriyen dikişlerle rahminiz kapatılacaktır.

Sezaryen doğum sonrası ne olur?

Ameliyattan sonra kateteriniz çıkarılacaktır. İyi yiyip içtiğinizde IV’ünüz çıkarılacaktır. Daha önce sezaryen olan birçok kadın, gelecekteki gebeliklerinde hala vajinal yolla doğum yapabilir. Sezaryen sonrası vajinal doğum yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Sezaryen doğumu seçebilir miyim?

Sezaryen olmak istiyorsanız ancak bunu yapmak için herhangi bir obstetrik veya tıbbi nedeniniz yoksa, vajinal doğum girişiminin riskleri ve faydaları ile karşılaştırıldığında, seçiminizin risklerini ve faydalarını açıkça anlamanız çok önemlidir.