Gebelikte Diyabet

Cinsel İsteksizlik | Minegül Eben - Hizmetler

Gebelikte Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü etkileyen bir hastalıktır. Üç ana diyabet türü vardır: tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabet.

  • Tip 1 diyabette vücut insülin üretmez. İnsülin, kan şekerinin enerji için kullanılmak üzere hücrelere girmesine yardımcı olan bir hormondur.
  • Tip 2 diyabette vücut insülin üretir ancak bunu iyi kullanmaz.
  • Gebelikte diyabet (Gestasyonel diyabet), gebelik sırasında gelişen bir diyabet türüdür.

Hamilelikte diyabet bebeği nasıl etkiler?

Gestasyonel Diyabet, ilk kez gebelik döneminde ortaya çıkan, genellikle beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ile kontrol altına alınabilen, gerekli durumlarda insülin tedavisinin uygulandığı diyabet türüdür. Hamilelik sırasında plasentanız kanınızda glikoz birikmesine neden olan hormonlar üretir. Genellikle pankreasınız bununla başa çıkmak için yeterli insülin gönderebilir. Ancak vücudunuz yeterince insülin yapamazsa veya olması gerektiği gibi insülin kullanmayı bırakırsa kan şekeriniz yükselir ve gestasyonel diyabete yakalanırsınız. Hamilelik sırasında yüksek kan şekeri seviyeleri, bebeğinizin çok erken doğması, çok kilolu olması veya doğumdan hemen sonra solunum problemleri veya düşük kan şekeri olması ihtimalini de artırabilir.

Şeker Hastalığım Varsa Ne Yapmalıyım?

Gebelikten Önce;

Tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar için hamile kalmadan önce doktorunuzu görmek önemlidir. Gebelik öncesi bakım (hamilelik öncesi ve gebelikler arasında koruyucu sağlık hizmeti), kan şekeri seviyelerindeki değişiklikleri takip etme, izleme ve ilaçlarda ayarlamalar yapma ve yüksek tansiyon gibi ilgili sağlık sorunlarını kontrol etme ve tedavi etme fırsatı sağlamaktadır.

Gebelik sırasında;

Diyabeti yönetmek, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Diyabetinizi yönetmek için, tavsiye edilen şekilde doktorunuza görünün, kan şekeri seviyenizi izleyin, doktorunuz veya diyetisyeninizle birlikte geliştirilmiş sağlıklı bir beslenme planı uygulayın, fiziksel olarak aktif olun ve (gerekirse) insülini gerektiği gibi alın. Hamilelik ve gestasyonel diyabet sırasında tip 1 veya tip 2 diyabetin nasıl yönetileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gebelikten sonra;

Gebelik şekeri olan kadınların daha sonraki yaşamlarında tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Gestasyonel diyabetiniz varsa, bebeğiniz doğduktan 4 ila 12 hafta sonra diyabet testi yaptırmak için doktorunuzu görmeniz önemlidir. O sırada şeker hastalığınız yoksa, kan şekeri seviyelerinizin sağlıklı bir aralıkta olduğundan emin olmak için her 1 ila 3 yılda bir test yaptırmaya devam edin.

Tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olmak için şu adımları izleyin:

  • Sağlıklı bir vücut kitle indeksi elde edin. Obezite diyabet için güçlü bir risk faktörüdür; Birkaç kilo vermek bile tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Fiziksel aktiviteyi haftada en az 5 gün, günde 30 dakikaya çıkarın. Aktivitenizi daha küçük zaman dilimlerine bölebilirsiniz; örneğin günde 3 kez 10 dakikalık tempolu yürüyüş.
  • Sağlıklı yemek seçimleri yapın. Çeşitli meyve ve sebzeler yiyin, yağ alımını günlük kalorinin %30’u veya daha azıyla sınırlayın ve kilo kaybını iyileştirmeye ve tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olmak için porsiyon boyutunu sınırlayın.