Miyom (Rahim Fibroidleri)

Miyom Rahim Fibroidleri

Miyom (Rahim Fibroidleri)

Rahim miyomları, rahim içinde büyüyen kanserli olmayan tümörlerdir. Miyom olarak da bilinirler. Doktorunuz size miyom (veya uterin fibroid) teşhisi koyduysa, bunun bir kadın rahminin en yaygın iyi huylu tümörü olduğunu ve tedavi edilebileceğini bilmek önemlidir. Peki, miyom nedir? Sebepler, semptomlar ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Miyom (Rahim Fibroidleri) nedir?

Rahim miyomları, genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkan kanserli olmayan rahim büyümeleridir. Fibroidler, insan gözüyle algılanamayan fidelerden rahmi deforme edebilen ve büyütebilen hacimli kitlelere kadar çeşitlilik gösterir. Tek bir miyomunuz veya birden fazla miyomunuz olabilir. Aşırı durumlarda, birden fazla miyom, rahmi göğüs kafesine ulaşacak kadar genişletebilir ve kilo alabilir. Birçok kadın, hayatlarının bir döneminde rahim miyomlarına sahiptir. Ancak rahim miyomunuz olduğunu bilmiyor olabilirsiniz çünkü bunlar genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Doktorunuz pelvik muayene veya doğum öncesi ultrason sırasında tesadüfen miyomları keşfedebilir.

Miyom (Rahim Fibroidleri) belirtileri nelerdir?

Fibroidleri olan birçok kadında herhangi bir semptom görülmez. Semptomları olan kadınlarda, miyomların (rahim fibroidlerinin) en yaygın belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Ağır adet kanaması
  • Bir haftadan uzun süren adet dönemleri
  • Pelvik basınç veya ağrı
  • Sık idrara çıkma
  • Mesaneyi boşaltmada zorluk
  • Kabızlık
  • Sırt ağrısı veya bacak ağrıları

Nadiren, bir miyom, kan akışını aştığında ve ölmeye başladığında akut ağrıya neden olabilir. Fibroidler genellikle bulundukları yere göre sınıflandırılır. Rahim içi miyomlar kaslı rahim duvarı içinde büyür. Submukozal fibroidler uterus boşluğuna doğru çıkıntı yapar. Subserozal miyomlar uterusun dışına çıkıntı yapar.

Ne zaman doktora başvurmalıyız?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

  • Geçmeyen pelvik ağrı
  • Aşırı ağır, uzun süreli veya ağrılı dönemler
  • Dönemler arasında lekelenme veya kanama
  • Mesanenizi boşaltmada zorluk
  • Açıklanamayan düşük kırmızı kan hücresi sayısı (anemi)

Şiddetli vajinal kanamanız veya aniden ortaya çıkan keskin pelvik ağrınız varsa derhal tıbbi yardım alın.

Miyom (Rahim Fibroidleri) nedenleri

Araştırmalar ve klinik deneyimler şu faktörlere işaret ediyor:

  • Genetik değişiklikler. Birçok miyom, tipik rahim kas hücrelerindekinden farklı genlerde değişiklikler içerir.
  • Gebeliğe hazırlık için her adet döngüsü sırasında uterus astarının gelişimini uyaran iki hormon olan östrojen ve progesteron, miyomların büyümesini teşvik ediyor gibi görünmektedir.
  • Fibroidler, tipik uterus kas hücrelerinden daha fazla östrojen ve progesteron reseptörü içerir. Miyomlar, hormon üretimindeki azalma nedeniyle menopozdan sonra küçülme eğilimindedir.
  • Diğer büyüme faktörleri. İnsülin benzeri büyüme faktörü gibi vücudun dokuları korumasına yardımcı olan maddeler miyom büyümesini etkileyebilir.
  • Hücre dışı matris (ECM). ECM , tuğlalar arasındaki harç gibi hücrelerin birbirine yapışmasını sağlayan malzemedir. Miyomlarda ECM artar ve onları lifli hale getirir. ECM ayrıca büyüme faktörlerini depolar ve hücrelerin kendisinde biyolojik değişikliklere neden olur.

Doktorlar, rahim miyomlarının rahmin düz kas dokusundaki (miyometriyum) bir kök hücreden geliştiğine inanırlar. Tek bir hücre art arda bölünür ve sonunda yakındaki dokudan farklı, sağlam, lastiksi bir kütle oluşturur. Uterus miyomlarının büyüme modelleri değişkendir, yavaş veya hızlı büyüyebilirler veya aynı boyutta kalabilirler. Bazı miyomlar büyüme ataklarından geçer ve bazıları kendi kendine küçülebilir. Hamilelik sırasında mevcut olan birçok miyom, rahim normal boyutuna geri döndüğü için hamilelikten sonra küçülür veya kaybolur.

Miyom (Rahim Fibroidleri) risk faktörleri

Rahim miyomları için üreme çağındaki bir kadın olmanın dışında bilinen birkaç risk faktörü vardır. Miyom (Fibroid) gelişimi üzerinde etkisi olabilecek faktörler şunlardır:

  • Yarış. Üreme çağındaki tüm kadınlarda miyom gelişebilmesine rağmen, siyah kadınların miyom olma olasılığı diğer ırk gruplarındaki kadınlara göre daha fazladır. Ek olarak, siyah kadınların daha genç yaşlarda miyomları vardır ve ayrıca daha şiddetli semptomlarla birlikte daha fazla veya daha büyük miyomlara sahip olmaları muhtemeldir.
  • Kalıtım. Annenizde veya kız kardeşinizde miyom varsa, onları geliştirme riskiniz artar.
  • Diğer faktörler. Döneminize erken yaşta başlamak; obezite; D vitamini eksikliği; kırmızı ette daha yüksek ve yeşil sebze, meyve ve süt ürünlerinde daha düşük bir diyete sahip olmak; ve bira da dahil olmak üzere alkol almak, miyom geliştirme riskinizi artırıyor gibi görünüyor.

Miyom (Rahim Fibroidleri) komplikasyonları olur mu?

Rahim miyomları genellikle tehlikeli olmasa da rahatsızlığa neden olabilir ve yoğun kan kaybından dolayı yorgunluğa neden olan kırmızı kan hücrelerinde düşüş (anemi) gibi komplikasyonlara yol açabilir. Nadiren kan kaybı nedeniyle transfüzyona ihtiyaç duyulur.

Hamilelik ve miyomlar

Fibroidler genellikle hamile kalmayı engellemez. Bununla birlikte, miyomların( özellikle submukozal miyomların) kısırlığa veya gebelik kaybına neden olması mümkündür.Fibroidler ayrıca plasental abruption, fetal büyüme kısıtlaması ve erken doğum gibi belirli gebelik komplikasyonları riskini de artırabilir.

Miyom (Rahim Fibroidleri) önlenebilir mi?

Araştırmacılar miyom tümörlerinin nedenlerini araştırmaya devam etse de, bunların nasıl önleneceğine dair çok az bilimsel kanıt mevcuttur. Rahim fibroidlerini önlemek mümkün olmayabilir, ancak bu tümörlerin sadece küçük bir yüzdesi tedavi gerektirir. Ancak sağlıklı bir kiloyu korumak ve meyve ve sebze yemek gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yaparak miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Ayrıca, bazı araştırmalar hormonal kontraseptif kullanmanın daha düşük miyom riski ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.