Normal (Vajinal) Doğum

Normal (Vajinal) Doğum | Minegül Eben - Hizmetler

Normal (Vajinal) Doğum

Normal (vajinal) doğum nedir?

En geniş tanımıyla normal doğum, genellikle 37 ila 42. gebelik haftaları arasında kendiliğinden başlayan bir doğumu içerir. Normal doğum ayrıca doğumdan sonra ten tene sarılmayı ve doğumdan sonraki ilk saat içinde emzirmeyi içerir. Doğum çok özel bir olgu olup anne ve baba adayları için, yaşamlarında ki en güzel deneyimlerden biridir. Gebelik ve doğum fizyolojik bir olaydır. Doğum tercihi, kadına verilecek destek ve bilgilendirme sayesinde daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Doğal doğum. Bebek, annenin ve bebeğin iyi olduğundan emin olmak için bir sağlık uzmanının huzurunda, vajina yoluyla doğar.

Bebek vajina yoluyla baş aşağı doğar. Doktor, bebeğin ve annenin refahını sağlar ve doğumu desteklemek veya yardımcı olmak için bazı tıbbi müdahaleler yapılabilir. Örneğin, ağrının giderilmesi için ilaç veya epidural kullanılması. Doğumda daha az müdahale her zaman daha iyidir, ancak her zaman mümkün değildir. Bazı kadınlar, doğum sırasında bebeklerini doğurmalarına yardımcı olmak için müdahale gerektirir. Müdahalesiz doğum (doğal doğum) yaşamayı umut eden kadınlar için iyi hazırlık, olumlu bir tutum çok önemlidir. Amacınızın sağlıklı bir bebek ve sağlıklı, olumlu bir deneyim yaşamak olduğunu unutmayın.

Normal (vajinal) doğumun erken evreleri nelerdir?

Amniyotik kese nedir?

Amniyotik kese, bebeğinizi çevreleyen sıvı dolu bir zardır. Bu kese neredeyse her zaman bebek doğmadan önce yırtılır, ancak bazı durumlarda doğuma kadar bozulmadan kalır. Patladığında, genellikle “su kırılmanız” olarak tanımlanır. Çoğu durumda, doğuma başlamadan önce veya doğumun en başında suyunuz patlayabilir. Çoğu kadın sularının bir sıvı fışkırması olarak kırılmasını yaşar. Berrak ve kokusuz olmalıdır, sarı, yeşil veya kahverengi ise hemen doktorunuza başvurun.

Normal doğumda kasılmalar nasıl başlar?

Kasılmalar, rahminizin sıkılaşması ve serbest bırakılmasıdır. Bu hareketler sonunda bebeğinizin serviksi itmesine yardımcı olacaktır. Kasılmalar, sırtınızda başlayan ve öne doğru hareket eden ağır kramp veya baskı gibi hissedilebilir. İkinci trimesteriniz kadar erken başlamış olabilecek Braxton-Hicks kasılmalarını zaten hissetmiş olabilirsiniz. Genel bir kural, bir dakika süren, beş dakika arayla kasılmalar yaşıyorsanız ve bir saattir böyleyse, gerçek doğum eylemindesinizdir.

Serviks genişlemesi nasıl olur?

Serviks, rahmin vajinaya açılan en alt kısmıdır. Serviks, uterus boşluğunu vajinaya bağlayan bir geçit ile yaklaşık 3 ila 4 santimetre uzunluğunda boru şeklinde bir yapıdır. Doğum sırasında, serviksin rolü hamileliği sürdürmekten (rahmi kapalı tutarak) bebeğin doğumunu kolaylaştırmaya (bebeğin geçmesine izin verecek kadar genişleyerek veya açarak ) değişmelidir. Gebeliğin sonlarına doğru meydana gelen temel değişiklikler, her ikisi de serviksin hazırlanmasına yardımcı olan serviks dokusunun yumuşamasına ve serviksin incelmesine neden olur. Sonunda, servikal kanal, servikal açıklığın çapı 10 santimetreye ulaşana ve bebek doğum kanalına geçebilecek duruma gelene kadar açılmalıdır. Bebek vajinaya girerken cildiniz ve kaslarınız gerilir. Labia ve perine (vajina ile rektum arasındaki alan) sonunda maksimum esneme noktasına ulaşır.

Normal doğumda ağrı hissedilir mi?

“Doğal” bir doğum (ağrı kesici ilaç olmadan doğum) yapmaya karar verirseniz, her türlü duyguyu hissedeceksiniz. En çok deneyimleyeceğiniz iki his acı ve baskıdır. İtmeye başladığınızda, baskının bir kısmı rahatlayacaktır. Epiduraliniz varsa, doğum sırasında hissettikleriniz epidural bloğun etkinliğine bağlı olacaktır. İlaç sinirleri uygun şekilde etkisiz hale getirirse, hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz. Orta derecede etkiliyse, biraz baskı hissedebilirsiniz. Hafif düzeydeyse, sizin için rahatsız edici olabilecek veya olmayabilecek bir baskı hissedeceksiniz. Bu, baskı hislerini ne kadar iyi tolere ettiğinize bağlıdır.

Normal doğumda vajina zarar görür mü?

Önemli yaralanmalar yaygın olmasa da, genişleme işlemi sırasında serviks yırtılabilir ve nihayetinde onarım gerektirebilir. Vajinal dokular yumuşak ve esnektir, ancak doğum hızla veya aşırı güçle gerçekleşirse bu dokular yırtılabilir. Çoğu durumda, yırtılmalar küçüktür ve kolayca onarılabilir. Bazen daha ciddi olabilirler ve daha uzun vadeli sorunlara neden olabilirler. Normal doğum eylemi ve doğum genellikle vajina ve/veya servikste yaralanmaya neden olur. İlk bebeğini doğuran kadınların yüzde 70’inde epizyotomi veya onarım gerektiren bir tür vajinal yırtık olacaktır. Neyse ki vajina ve serviks zengin bir kan kaynağına sahiptir. Bu nedenle bu bölgelerdeki yaralanmalar hızla iyileşir ve uzun süreli sorunlara yol açabilecek çok az iz bırakır veya hiç iz bırakmaz.