Jinekolojik kanser, kadının üreme organlarında başlayan herhangi bir kanserdir. Bir kadının üreme organlarını etkileyen beş ana kanser türü servikal, yumurtalık, rahim, vajinal ve vulvardır. Grup olarak jinekolojik kanser olarak adlandırılırlar. Altıncı bir jinekolojik kanser türü, çok nadir görülen fallop tüpü kanseridir.
Beş jinekolojik kanser, bir kadının midesinin altındaki ve kalça kemikleri arasındaki alan olan pelvisinde farklı yerlerde başlar. Her jinekolojik kanser, farklı belirti ve semptomlar, farklı risk faktörleri ve farklı önleme stratejileri ile benzersizdir. Tüm kadınlar jinekolojik kanser riski altındadır ve risk yaşla birlikte artar. Jinekolojik kanserler erken teşhis edildiğinde, tedavi en etkilidir.
Jinekolojik kanserlerin belirtileri nelerdir?
Vücudunuza dikkat etmeniz ve sizin için neyin normal olduğunu bilmeniz önemlidir, böylece jinekolojik kanserin ( rahim ağzı, yumurtalık, rahim vajina ve vulvar kanserler) uyarıcı işaretlerini veya semptomlarını tanıyabilirsiniz.
- Sizin için olağandışı veya menopozdan sonra bir vajinal kanamanız varsa
- Henüz menopoza girmediyseniz ancak adetlerinizin daha ağır olduğunu, sizin için normalden daha uzun sürdüğünü veya adetler arasında olağandışı kanamanız olduğunu fark ettiyseniz
- İki hafta veya daha uzun süren ve sizin için normal olmayan başka uyarı işaretleriniz varsa hemen doktorunuza başvurmalısnız.
Semptomlara kanserden başka bir şey neden olabilir, ancak bilmenin tek yolu bir doktora görünmek. Belirti ve semptomlar herkes için aynı değildir ve her jinekolojik kanserin kendi belirti ve semptomları vardır.
Jinekolojik kanserler nasıl tedavi edilir?
Jinekolojik kanserler çeşitli şekillerde tedavi edilir. Bu, kanserin türüne ve ne kadar yayıldığına bağlıdır. Tedaviler cerrahi, kemoterapi ve radyasyon içerebilir. Jinekolojik kanserli kadınlar genellikle birden fazla tedavi görürler.
- Cerrahi: Doktorlar bir operasyonda kanser dokusunu çıkarır.
- Kemoterapi: Kanseri küçültmek veya öldürmek için özel ilaçlar kullanmak. İlaçlar, aldığınız haplar veya damarlarınızdan verilen ilaçlar veya bazen her ikisi olabilir.
- Radyasyon: Kanseri öldürmek için yüksek enerjili ışınların (X-ışınlarına benzer) kullanılması.
Sizin için doğru olan tedaviyi seçmek zor olabilir. Kanser türünüze ve evrenize uygun tedavi seçenekleri hakkında kanser doktorunuzla konuşun. Doktorunuz her tedavinin risklerini ve faydalarını ve yan etkilerini açıklayabilir.
Jinekolojik kanser riskini azaltmak için ne yapabilirim?
Jinekolojik kanser türlerinin her biri ( rahim ağzı, yumurtalık, rahim, vajina ve vulvar kanserler) farklı risk faktörlerine sahiptir ve yaşla birlikte risk artar.
HPV Aşısı
Rahim ağzı, vajina ve vulva kanserlerine, cinsel yolla bulaşan çok yaygın bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) neden olur. HPV aşısı, çoğunlukla servikal, vajinal ve vulvar kanserlere neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar.
- HPV aşısı 11 ila 12 yaş arasındaki kız çocukları için tavsiye edilir, ancak 9 yaşından itibaren verilebilir.
- HPV aşısı, henüz aşılanmamışlarsa, 26 yaşına kadar herkese önerilir.
- 26 yaşından büyük herkese HPV aşısı önerilmez. Bununla birlikte, 27 ila 45 yaşları arasında henüz aşılanmamış bazı yetişkinler, doktorlarıyla yeni HPV enfeksiyonu riskleri ve aşının olası faydaları hakkında konuştuktan sonra HPV aşısı olmaya karar verebilir. Bu yaş aralığında HPV aşısı daha az fayda sağlar, çünkü daha fazla insan HPV’ye zaten maruz kalmıştır.
Aşılama 15 yaşından önce başlatılırsa, 6 ila 12 ay arayla verilen dozlarla iki dozluk bir program önerilir. Aşıya 15 yaşından sonra başlayanlar için aşı üç atışlık bir seri halinde verilir.
HPV aşısı, yeni HPV enfeksiyonlarını önler, ancak mevcut enfeksiyonları veya hastalıkları tedavi etmez. Bu nedenle HPV aşısı, HPV’ye herhangi bir nedenle maruz kalmadan önce verildiğinde en iyi sonucu verir. HPV aşısı yaptırmış olsanız bile düzenli olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırmalısınız.
Kanser Tarama testleri
Kanser tarama testleri, hastalığı erken tespit edebildiklerinde etkilidir ve bu da daha etkili tedaviye yol açabilir. (Teşhis testleri, bir kişinin semptomları olduğunda kullanılır. Teşhis testlerinin amacı, semptomlara neyin neden olduğunu bulmak veya teşhis etmektir.)
PAP smear testi
Tüm jinekolojik kanserler arasında, yalnızca rahim ağzı kanserinde, tedavinin en iyi sonuç verdiği zaman bu kanseri erken tespit edebilen bir tarama testi (Pap testi) bulunur. Pap testi ayrıca uygun tedavi edilmediği takdirde rahim ağzı kanserine dönüşebilecek kanser öncüleri, rahim ağzındaki hücre değişiklikleri bularak rahim ağzı kanserini önlemeye yardımcı olur.
HPV Testi
HPV testi adı verilen bir test, HPV enfeksiyonunu arar. 30 yaş ve üzeri kadınların taranmasında kullanılabilir. Kliniğimize gelerek Pap ve HPV testleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.